Visualització de contingut web

Declaracions Institucionals

Font: oficina del Secretariat del Consell
Data de creació: març 2019
Periodicitat: cada vegada que es produïsca una modificació
Data d'actualització: desembre 2019

« Ves enrere

Declaració institucional sobre els drets de les dones al món

Declaració institucional sobre els drets de les dones al món

Órgan: Consell

Data: 12/04/2019
Localitat: VALÈNCIA

Temes: Drets humans; dones: igualtat ;


Text:

La lluita per la igualtat de gènere és una qüestió de drets humans. És la base de societats democràtiques i el bon govern i la pedra angular del desenvolupament sostenible inclusiu.

Nacions Unides va fixar a la Declaració de Beijing de 1995, ratificada en el 2015, un Pla d'acció per a la construcció d'un món en el qual totes les dones i xiquetes puguen exercir les seues llibertats i opcions. Posteriorment ha fixat l'objectiu 5é, «Aconseguir la igualtat entre gèneres i apoderar a les dones i xiquetes, com un dels 17 objectius per al desenvolupament sostenible del planeta.

La Unió Europea, dintre del Pla per la igualtat de gènere i potenciació de les dones, treballa en el pla d'acció: Transformar la vida de les xiquetes i les dones a través de les relacions externes. En el seu eix 3er, Reforçar la veu i la participació de les nenes i les dones, afirma que "La participació i la veu de les xiquetes i les dones a tots els nivells de la societat són essencials per aconseguir societats justes i inclusives".

 A més, adverteix del paper fonamental i del risc que corren les lideresses i defensores i dels drets humans arreu del món.

El Consell no viu aïllat del món exterior, un món globalitzat que ens interpel·la com a ciutadanes i ciutadans per què actuem i defensem els drets de les persones.

És per això que darrere de la condemna sense precedents de 33 anys de presó i 148 fuetades, a l'advocada defensora dels drets humans de les dones Nasrin Sotoudeh, el Consell es situa amb les organitzacions mundials de defensa dels drets humans i insta a l'Estat espanyol i a la comunitat mundial que exigisquen la seua llibertat de immediatament i sense condicions, ja que és presa de consciència, reclosa únicament pel seu treball pacífic pels drets humans.

Així mateix instem al govern iranià a deixar de criminalitzar la feina de qui defensa els drets de les dones, incloses les persones que protesten pacíficament contra l'ús forçós del hijab, i a abolir la legislació relativa a ús forçós del hijab, per ser una norma que atempta contra la llibertat de les dones i les xiquetes.

Instem al govern espanyol i a la Unió Europea a revisar els acords amb les nacions que atempten contra les dones i els seus drets per què no queden impunes. Fem extensiva aquesta declaració a totes les discriminacions ja siguen de privació de llibertat, com de repressió, tortura i assassinat cap a les dones que defensen els seus drets i els de la terra. Recordem els assassinats de Berta Càceres, Marielle Franco i tantes altres, que no queden impunes.

Per últim, instem al govern saudí a l'alliberament de les activistes pels drets humans: Samar Badawi, Nassima al Sada, Loujain a Hathoul, Iman al Nafjan i Aziza al Yousef, actualment empresonades sense cap acusació oficial.

Amb aquesta declaració, el Consell es suma a la condemna de qualsevol repressió o violència cap a les dones del món, instant als governs a protegir les persones que defensen els drets humans i en especial les dones perquè puguen assolir la ciutadania de ple dret.