Visualització de contingut web

Declaracions Institucionals

Ací pot consultar les últimes declaracions institucionals del Consell. També pot utilitzar el cercador de declaracions institucionals fetes pel Consell des del 2006 introduint una paraula clau del títol o tema d'interés.

 

Font: Oficina del Secretariat del Consell
Data de creació: març 2019
Periodicitat: cada vegada que es produïsca una modificació
Data d'actualització: d'acord amb l'última declaració publicada
Fonament: art. 37.2 del Decret 105/2017, de 28 de juliol, del Consell, de desplegament de la Llei 2/2015, de 2 d'abril (DOGV núm. 8118, de 01.09.2017)

« Ves enrere

Declaració institucional amb motiu del dia mundial de la paella.

Declaració institucional amb motiu del dia mundial de la paella.

Órgan: Consell

Data: 07/09/2018
Localitat: VALÈNCIA

Temes: turisme, gastronomia ;


Text:

La paella és un epicentre de la nostra tradició gastronòmica i un element vertebrador de la gastronomia de la Comunitat Valenciana. El seu potencial, sumat a les diferents possibilitats que ofereix la seua elaboració i la seua rellevància com a icona cultural del territori espanyol, han convertit a aquest plat en una de les marques mundials més prestigioses.

Amb l'objectiu d'ennoblir aquest art culinari i posar en valor el territori en el qual es va originar, el Dia Mundial de la Paella se celebrarà per primera vegada el 20 de setembre.

Més enllà dels ingredients que conformen la recepta, l'èxit de la paella està relacionat amb l'alta qualitat del producte local i el seu especial procés d'elaboració, així com del moment i la forma en què es consumeix - posant la paella en el centre de trobades entre amics i familiars-. La paella s'ha convertit en un dels plats més importants quant a l'exportació d'ingredients i utensilis per a la seua elaboració. França, Itàlia, Regne Unit, Austràlia i Estats Units són els països que més demanden els productes relacionats amb la seua preparació. La internacionalització d'aquest plat, que conjumina cultura, tradició i excel·lència, s'explica també per la seua notorietat en Internet. Al mateix temps que la paella és patrimoni identitari de la cultura valenciana, també forma part del receptari internacional. En 2012, es va reconèixer la paella valenciana tradicional amb Denominació d'Origen Arròs de València.

Des d'una perspectiva turística, l'activitat de la qual és fonamental en el desenvolupament econòmic, social i ambiental del territori la paella és una element clau; també per posar en valor l'horta i la riquesa agroalimentària, i per articular una atractiva i extensa agenda anual d'esdeveniments gastronòmics amb la implicació del conjunt dels agents del sector. Per aquest motiu, la celebració del Dia Mundial de la Paella és una fita important i transcendental.

El Consell reafirma el seu compromís de col·laborar amb tots els sectors en la tasca d'impulsar productes vinculats a la gastronomia, i de participar en la labor de posicionar la Comunitat Valenciana com una destinació gastronòmica de referència, dins de la dieta mediterrània nacional i internacional, declarada Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la UNESCO.