Visualització de contingut web

Declaracions Institucionals

« Ves enrere

Declaració institucional amb motiu del Dia Internacional del Poble Gitano.

Declaració institucional amb motiu del Dia Internacional del Poble Gitano.

Órgan: Consell

Data: 06/04/2018
Localitat: VALÈNCIA

Temes: Poble gitano; igualtat ;


Text:

 

Amb motiu de la celebració del 8 d'abril, Dia Internacional del Poble Gitano, el Consell vol manifestar públicament el seu suport i reconeixement a la comunitat gitana de la Comunitat Valenciana, i expressar, al mateix temps, el seu compromís amb aquest important conjunt de ciutadanes i ciutadans que, des d'una identitat cultural pròpia i singular, constitueixen una part inseparable de la societat valenciana.

En aquest dia gitanos i gitanes de tot el món, i la societat en el seu conjunt, recordem la persecució que ha patit el poble gitano al llarg de la seua història i, en especial, a les més de cinc-centes mil persones gitanes que patiren el Samudaripen, genocidi antigitano del règim nazi.

La situació d'exclusió del poble gitano ha perviscut des de la seua arribada al nostre país, fa més de cinc segles. Encara que s'han aconseguit avanços molt importants en les últimes dècades, encara queda un llarg camí que recórrer, en el qual és imprescindible garantir el dret a la igualtat i ser fermes contra la discriminació i el creixent racisme antigitano.

El passat 3 d'abril s'aprovà per unanimitat l'Estratègia Valenciana per a la Igualtat i la Inclusió del Poble Gitano, document que orientarà les polítiques del Consell en l'àmbit de la Igualtat i la Inclusió del Poble Gitano. En coherència amb l'aprovació de l'Estratègia, el Consell se suma a la campanya «Partir de zero» de la Fundación Secretariado Gitano per a declarar a la Comunitat Valenciana com a «Comunitat Zero», assumint el seu decàleg:

1) Una Comunitat Zero és aquella on cap persona pateix amb desavantatge perquè tot el món té les mateixes oportunitats, sense importar la seua ètnia, gènere, orientació sexual, nacionalitat o religió.

2) Les lleis d'una Comunitat Zero protegeixen a les ciutadanes i els ciutadans, i garanteixen la igualtat de totes les persones.

3) Les seues institucions són inclusives i treballen per a que totes les persones tinguen els mateixos drets i obligacions.

4) Les persones que governen són sensibles a les injustícies, i les seues polítiques fomenten la igualtat.

5) En una Comunitat Zero els mitjans de comunicació ofereixen una imatge justa de tota la ciutadania i les xarxes socials rebutgen els discursos d'odi.

6) Les empreses d'una Comunitat Zero valoren a les persones que treballen per a elles per les seues competències i la seua formació, i no per la seua ètnia, gènere o característiques personals.

7) Les escoles i centres educatius s'enriqueixen amb la diversitat i fomenten el respecte entre tot l'alumnat.

8) En una Comunitat Zero l'habitatge és un dret, i els prejudicis no impedeixen que cap persona accedisca a ell.

9) Als comerços i llocs d'oci d'una Comunitat Zero tot el món és benvingut, i cap persona és tractada amb humiliació, sospita o rebuig.

10) Les ciutadanes i els ciutadans d'una Comunitat Zero estan orgulloses de la seua diversitat i són respectuoses amb la resta, perquè aquests valors contribueixen al seu benestar i felicitat.

El 8 d'abril, Dia Internacional del Poble Gitano, és una bona ocasió per a reconèixer i visibilitzar a la comunitat gitana i comprometre'ns per a caminar cap a la seua plena ciutadania. Des del Consell celebrem este dia al costat dels nostres conciutadans gitanos i conciutadanes gitanes, i demanem al conjunt de la societat valenciana que se sume a esta commemoració donant suport amb la seua presència als diferents actes que se celebren en molts municipis del nostre territori.

Sastipen thaj Mestipen (Salut i Llibertat!)