Visualització de contingut web

Declaracions Institucionals

« Ves enrere

Declaració institucional amb motiu de la commemoració del 40 aniversari de l'accés a la preautonomia del País Valencià.

Declaració institucional amb motiu de la commemoració del 40 aniversari de l'accés a la preautonomia del País Valencià.

Órgan: Consell

Data: 09/03/2018
Localitat: VALÈNCIA

Temes: Autogovern; preautonomia ;


Text:

 

Enguany, quan es complixen 600 anys de la creació de la Generalitat Valenciana -la institució que és la més alta representació política de l'antic Regne de València- també commemorem els 40 anys de l'inici de la construcció moderna de la Comunitat Valenciana, és a dir, l'aprovació del règim preautonòmic del País Valencià, per mitjà del Reial Decret Llei 10/1978, de 18 de març.

Aquesta norma va suposar el reconeixement de la ferma voluntat del poble valencià de comptar amb institucions pròpies d'autogovern. I, sense perjuí que en aquell moment s'estiguera gestant la Constitució espanyola, el poble valencià es va manifestar clarament en favor de dotar-se d'una ampla autonomia, tant a través de les eleccions generals del 15 de juny de 1977, com de la gran manifestació del 9 d'octubre d'eixe mateix any.

Aquests pronunciaments populars van donar lloc a què els representants al Congres i al Senat triats en el territori valencià iniciaren amb el Govern d'Espanya la negociació per a l'obtenció d'un règim preautonòmic en tant s'aprovara la Constitució.

Com a resultat d'això es va aprovar el Reial Decret Llei 10/1978, pel qual es va instituir el Consell del País Valencià com a òrgan de govern de la preautonomia, tot plasmant-se així un anhel històric del poble valencià i bastint els pilars institucionals de l'actual Comunitat Valenciana.

La commemoració del 40 aniversari del règim preautonòmic ha de servir no només per recordar aquesta fita, sinó també per donar un nou impuls al coneixement de la nostra història i de la institució d'autogovern de les valencianes i valencians: el Consell, que personifica hui el poder executiu de la Generalitat i que dirigix la seua administració.

Per tant, és important rememorar el que va significar aquesta norma i reconéixer el treball d'aquelles persones que van saber situar en una perspectiva històrica el sistema polític i institucional que es consolidaria en un futur com la manifestació del nostre dret a l'autonomia.

El Consell declara la seua voluntat de continuar treballant perquè tota la ciutadania siga atesa en les seues necessitats a través de polítiques cada vegada més inclusives i igualitàries, que respecten el medi ambient i promoguen la cohesió social. I també expressa el seu compromís per integrar totes les persones en el projecte col·lectiu que ara fa 40 anys es va iniciar amb el règim preautonòmic i que hui és la Comunitat Valenciana.